Brussel en de Dominante Aanwezigheid van de Publieke Sector
Brussel wordt erkend als een van de meest stabiele kantorenmarkten ter wereld, voornamelijk vanwege de robuuste publieke sector. Het is de thuisbasis van de Belgische federale overheid, verschillende regionale en lokale besturen, evenals talrijke Europese instellingen, de NAVO en vele internationale organisaties.
Brussel werd het hart van de Europese Unie (EU) in 1958 met de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom). Dit leidde tot een toestroom van politici, diplomatieke gezanten, lobbyorganisaties, NGO's, persverenigingen en talrijke EU-gerelateerde bedrijven, waaronder advocatenkantoren, denktanks en vertaaldiensten. Deze bureaucratie heeft geleid tot de bouw van een aanzienlijke kantorenmarkt, met een totaal van meer dan 12,4 miljoen m². Bijna de helft van deze ruimte wordt ingenomen door de publieke sector, met een vraag naar kantoren die acyclisch is en zich doorgaans voor lange tijd verbinden aan hun locaties in Brussel.
De Europese instellingen en gemeenschapsagentschappen
Brussel, vaak de "hoofdstad van Europa" genoemd, dankt deze titel grotendeels aan de Europese Unie, die hier haar belangrijkste uitvoerende en bestuurlijke organen heeft gevestigd. Belangrijke instellingen zijn onder meer de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie, het Comité van de Regio's en het Economisch en Sociaal Comité.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest herbergt ook acht gemeenschapsagentschappen, waaronder het Europees Defensieagentschap, het Uitvoerend Agentschap voor Onderwijs, Audiovisuele Media en Cultuur, het Uitvoerend Agentschap voor Concurrentievermogen en Innovatie, het Communautair Agentschap voor Visserijcontrole, de Europese GNSS-toezichthoudende Autoriteit (belast met de Europese programma's voor satellietnavigatie), het Uitvoerend Agentschap voor Onderzoek, het Uitvoerend Agentschap voor de Europese Onderzoeksraad en het Uitvoerend Agentschap voor het Trans-Europees Vervoersnetwerk.
Gezamenlijk gebruiken deze Europese instellingen en gemeenschapsagentschappen ongeveer 1,5 miljoen m² aan kantoorruimte, voornamelijk in de Leopoldwijk (Europese wijk), wat een aanzienlijke stimulans is voor de lokale economie.
Federale en regionale overheden
De Belgische federale aanwezigheid in Brussel is substantieel en omvat bijna alle grote federale ministeries en een aanzienlijk deel van de ruimte die wordt gebruikt door de Vlaamse, Brusselse en, in mindere mate, Waalse regionale besturen. De federale overheid beslaat meer dan 1,6 miljoen m², terwijl regionale en lokale overheden nog eens 600.000 m² gebruiken, voornamelijk gelegen in de Noordwijk, het stadscentrum en de Zuidwijk.
Andere internationale instellingen
Brussel is ook de thuisbasis van het NAVO-hoofdkwartier en verschillende andere internationale instellingen, waaronder de Werelddouaneorganisatie (WCO), het Secretariaat-generaal van de Benelux en Eurocontrol. Andere belangrijke internationale instanties hebben hun hoofdkantoor elders, maar hebben een verbindingskantoor in Brussel. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Raad van Europa, de Verenigde Naties (VN), UNESCO, UNHCR (Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Internationale Arbeidsorganisatie, UNICEF (Kinderfonds van de Verenigde Naties), UNDP (Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties), de Wereldbank, de Afrikaanse Unie, de Internationale Organisatie voor Migratie en de Vergadering van de Europese Regio's (AER).
Ambassades en Vertegenwoordigingen
Met 184 ambassades en meer dan 300 regionale en stedelijke vertegenwoordigingen is Brussel een van 's werelds belangrijkste diplomatieke knooppunten. Diplomatieke lobbyactiviteiten door lidstaten spelen een cruciale rol in het Europese besluitvormingsproces.
Lobbyisten
Hoewel Brussel niet veel internationale hoofdkantoren herbergt, is het een bruisend centrum voor lobbyactiviteiten, met naar schatting 25.000 lobbyisten die actief zijn in de stad. Deze miljardenindustrie beïnvloedt ongeveer 70% van de wetten die het dagelijks leven van Europese burgers regelen, waardoor Brussel het op één na grootste lobbycentrum ter wereld is, na Washington, D.C.
Internationale advocatenkantoren
De aanwezigheid van Europese instellingen heeft enkele van de meest prestigieuze internationale advocatenkantoren naar Brussel getrokken, waardoor het een belangrijk centrum is geworden voor internationale juridische diensten. De stad staat hoog aangeschreven onder Europese steden vanwege het aantal internationale advocatenkantoren dat binnen haar grenzen actief is.